Zašto smo skloni kritizirati a teško pohvalimo?

Zašto smo skloni kritizirati a teško pohvalimo?

Zapitajmo se koliko smo često  skloni kritizirati. Ljude, događaje, ponašanja, sebe. Svuda oko nas nalazi se energija kritiziranja, osuđivanja, komentiranja tuđih života. Kako se osjećamo dok kritiziramo? Što dobivamo time? Osjećaj bolje vrijednosti za sebe? Hranimo svoj Ego ? Osjećamo se da “ima i gorih” od nas? Samo dok pišem ove redove osjećam koliko je to niska vibra. Koja nam ne može činiti dobro. Pa ipak, svakodnevno to radimo…

S druge strane, kada nam netko činiti dobro, vrlo rijetko imamo potrebu i želju to podijeliti s osobom, i ostatkom svijeta. Zbog nekoga se osjećamo da je cijeli svijet naš, a opet ne usudimo se reći i podijeliti to s tim nekim… kako bi i on znao ili ona znala što su učinili za nas. Kako bi dali priliku da se osjećaju odlično zbog toga, kao što se i mi odlično osjećamo zbog njih… Kada zbog nekog imaš “leptiriće”, ili ti pomogne otkriti nova saznanja o sebi, ili te podrži na tvom putu, ohrabri, motivira…koliko često dijelimo i hvalimo dobre događaje i ljude i svojem životu?

Svjesnost vodi ka promjeni….

Zašto smo skloni kritizirati a teško hvalimo?

KOLIKO ČESTO HVALIMO?

Da li je barem 50:50? Nije, zar ne?

U stvari, vrlo je rijetko da kažemo nekome kako se osjećamo zbog njega/nje ( u slučaju kad ne znamo da li i mi stvaramo takav osjećaj kod njega/nje), da podijelimo dobre učinke i rezultate nakon rada s nekim ko nam je pomogao, pa eto i u domeni samorazvoja, koji je danas stvarno procvjetao…koliko je dobroga proizišlo za nas iz svih radionica, seminara, osobnog rada s trenerima. Koliko smo se potrudili da znaju što su postigli, koliko smo preporučili i omogućili svojim iskustvom još nekome da promjeni život?

Da li je barem 50:50? Nije zar ne?

Zar nije besmisleno da se konstantno uvlačimo u kritiziranje koja nam u stvari štete a da vješto izbjegavamo hvaljenje, koje koristi i nama i našem okruženju? Zašto je to tako? Da li to ima neke veze s ona tri slova koja čine onu kompliciran riječ koja nam stvara zbrku u životu? E G O ? Koji se hrani STRAHOM? Zapitajmo se.

Što želi EGO?

Što je želja i cilj E G A ? Što želi postići za nas?  Da li mu odgovara da širimo ljubav i osjećamo se odlično? Da li je to njegovo prirodno okruženje? Ili obožava strah i sve ono što strah nosi sa sobom? Jer nas tada drži tamo gdje mu odgovara. Gdje nije najbolje mjesto za nas, ali je jako dobro mjesto s kojeg nas može kontrolirati i držati napetim – u strahu.

Zapitajmo se.

Kada ne pohvalimo, zapitajmo se zašto? Zapišimo taj strah koji nas sputava.

I testirajmo.

SVJESNOST – kraljica alata osobnog razvoja

Ipak smo mi vlasnici svojeg bića i sa svjesnošću i spoznajom možemo svjesno birati svoja djela i akcije. Možemo odlučiti svjesno prestati kritizirati, miješati se u tuđe živote, suditi i presuditi. Maknimo to iz našeg fokusa i zanimanja. I na to mjesto uključimo ljubav. Odlučimo pohvaliti, reći, napisati, dati na znanje svaki put kada netko ili nešto učini da se osjećamo super. Svaki put kad nas netko inspirira i podigne vibru. Svaki put kada nam netko potakne “leptiriće” i stavi osmjeh na lice. Zbog kojeg nam sjaj u očima postane dublji. Nema veze da li i mi ostavljamo takav učinak kod njega/nje…podijelimo to s njima. Time ćemo svakako podignuti i svoju vibru ali i njihovu.  Koja će donijeti još takvih trenutaka i nama i njima. I tako u krug…možete zamisliti kuda nas to vodi?

POHVALA  UMJESTO KRITIKE

Uf…odlično. Nemojmo odustati. Hvalimo, podržimo, dijelimo. Iskreno i iz srca. Jer to želimo. Bez očekivanja.

Vidjeti ćemo da će nakon nekog vremena naš život biti drugačiji, da će oko nas biti neki drugi veseli ljudi, da ćemo zaboraviti što je kritiziranje, da nećemo pomisliti  miješati se u tuđe živote. Željeti ćemo podijeliti i reći svaki put kada nas netko razveseli, kada nam uljepša dan, zagrije srce. Jer tako ljubav stvara. Jer tako živi ljubav. Jer se tako osjećamo super.

A   E G O?

I on je dio nas, ali neće imati više potrebe gurati se tamo gdje ga ne trebamo. Jer u ljubavi mu nije mjesto. A strah je postao skoro nevidljiv…. Biti će tu za one trenutke kada će nam pomoći. S razlikom da ga sa svojom svjesnošću i saznanjem možemo mi voditi i kontrolirati, usmjeravati energijom ljubavi.

Zamijenimo kritiziranje za hvaljenje.

Učiniti ćemo svoj život boljim, učiniti ćemo i ovaj svijet ljepšim.

Zanima te

  • Ovo je provjera protiv spama.