Očekivanja – Riječ, dvije a možda i tri

Riječ, dvije a možda i tri

Očekivanja.

Razmišljam jutros kako sve podivlja kada se uključe očekivanja.

Što su uopće OČEKIVANJA? Danas to lako možemo “progooglati”, zar ne? Evo, na hjp.znanje.hr  piše: iščekivanje, nadanje, vjerovanje da će se što dogoditi [ispod očekivanja; iznad očekivanja; prema očekivanjima; protivno očekivanjima; u očekivanju]

Zanimljivo.

S aspekta onoga što je znam “nadanje” i “vjerovanje da će se što dogoditi” daje rezultat istovjetak kao i npr. “briga”….nula. Znači izaberemo nešto prema svojem sustavu vrijednosti ( jer očekivanje proizlazi iz naših uvjerenja), podržavamo da će se to desiti…i čekamo. I kad se, naravno to ne desi javlja se još veći niz emocija jer se nije desilo nešto što smo … očekivali. U odnosima, u ljubavi, u obitelji, u poslu, u zdravlju… Uh, ta “očekivanja”.

Znam da nas “vjera” vodi  prema “nadi”.

Znam i to da nas “nada” + čekanje ne vodi prema rezultatu. Za razliku od “nada” + akcija.

očekivanja

I zašto onda sve podivlja kad se uključe očekivanja?

Nameće mi se zaključak da je “očekivati” u istoj košarici zajedno sa “željeti” i “pretpoestavljati” i “pokušati”…

Ako izostane akcija – djelovanje u susret nečega, nekako sve to skupa vuče na vibru straha.

Strah unosi nemir, stvara kaos, sve podivlja. Nema ni početka ni kraja. Pred očima nam se život mjenja u krivom smjeru. A mi samo stojimo i gledamo. I nadamo se. I očekujemo. I pretpostavljamo. I pokušavamo. I imamo svega toga još više. I još više i još više.

Šta bi bilo kad bi “očekivanja” izbrisali?

Kada to znamo, bez obzira što je eto dio naše svakodnevnice, postoji nešto što nam jako može pomoći. Naša svjesnost. Koja nas približava mogućnostima. Recimo, ako je ovo gore tako, imamo  mogućnost istražiti što bi se desilo kada toga ne bi bilo? Ili ako smo više “nevjerni Toma” tip, provjeriti da li je ovo gore točno. Ja sam više tip za novo i drugačije, pa mi je metoda istraživanja što bi se moglo desiti kad odmaknem očekivanja – zanimljivija.

Znači, što će se desiti ako nema “očekivanja”? Imamo neku situaciju i umjesto da svoje strahove upletemo u “očekivanje”, mi ne učinimo ništa. U prvom trenutku. Dopustimo da se situacija i mi upoznamo, da je osmotrimo sa svih strana. Tu je iz nekog razloga da nam pomogne. Koji bi to razlog mogao biti? A da nama koristi. Kada osjetimo radost, došli smo do dobrog razloga koji će nam koristiti. I tada poduzmimo akciju čiji rezultat će nam donijeti …radost. Hm…zvuči mi kao…stvaranje.

Zanimljiv scenarij. Straha nema. Samopoštovanja, ljubavi, stvaranja i radosti…ima. Zainteresirana testirati.

Znatiželjna čemu će me radost približiti…

A Vi?

Kao i uvijek, biramo sami.