Kraj ili početak?Zaigrajmo.

Kraj ili početak? Zaigrajmo.

 

S krajem godine kreću razmišljanja i prijedlozi. Kreću odluke. Sve ono što ću s prvim prvim učiniti, promjeniti, ostvariti…

Zar ne?

Moj prijedlog. Preskočimo sve to. Zaboravimo. Izbrišimo. I tako ništa od toga. Volja i inspiracija traje taman dok nas ne prođe euforija. I dok nas naše rutine ne vrate tamo gdje smo uvijek, u zoni ugode. Koja, by the way, uopće nije ugodna za naš napredak ali eto…podsvijest zaključuje da smo tu sigurni. Sigurni od novog i drugačijeg.

To je istina.

Samo….novo i drugačije je ono što nas vodi prema ostvarenom životu.

I šta sad?

Šta izabrati?

Predlažem nešto drugačije

Umjesto novogodišnjih odluka predlažem nešto drugačije. Zaigrajmo još jednu igru. Za igru su nam potrebni:

  • Mašta
  • Znatiželja
  • Namjestiti smartphone u položaj za “selfie” ali umjesto KLIK, pogledajmo duboko u svoje oči i zaigrajmo:

Gledajući sebe izgovorimo rečenicu ” JA SAM ….”

Iza tri točkice stavimo što god nam padne napamet i štogod da želimo. Zapišimo svoje izjave. Počnimo s igrom danas i igrajmo je najmanje do 01.01. I vidimo što će se desiti.

selfie1

Zašto novogodišnje odluke ne funkcioniraju?

Da li sada možda imamo ideju zašto novogodišnje odluke ne funkcioniraju? Zašto nas inspiracija brzo prođe? Zašto se vratimo starom načinu života? Koji nas možda u svim svojim dijelovima i ne inspirira toliko?

First things first.

Kuću gradimo od temelja.

Što znači, dok si ne damo priliku stvarno upoznati sebe ne možemo niti krenuti kvalitetnim putem dalje. Jer odluke koje ćemo donijeti su možda više u skladu sa “slikom” sebe koju gradimo i plasiramo, sa očekivanjima koje smo oko te slike utkali, sa željama koje vrlo često, nemaju ništa zajedničkog sa nama samima.

Dopustimo sebi zaigrati igu JA SAM…

selfie2

Dopustimo sebi stvoriti najintimniju vezu s osobom koja je tu svakodnevno ali s kojom smo možda u ovom trenutku više stranac nego ljubavnik.

Neće biti lako. Nije lako pogledati sebi u oči. I zadržati taj pogled. Dopustiti sebi sebe. Dopustiti da krene mašta potaknuta pogledom u sebe. Nije lako ali je izvedivo i temelj za dalje. Dok ne postanemo najinitimniji sa sobom, uzaludan nam je trud i zalagnje. Ne možemo mjenjati ono što ne poznajemo. Niti možemo željeti za onoga kojeg ne poznajemo.

Šta god da nastane iza JA SAM…Šta god da upišemo, otkrijemo, kreiramo…to smo MI. To je onaj original koji je jedan i jedinstven. Neponovljiv. Sa svojim posebnostima i talentima. I kako takav, fantastičan i poželjan. Nema ljepše energije nego biti u doticaju sa stvarnim osobama. Stvarnim ljudima, stvarnim životima.

Maske dolje. Forme dolje. Otkrijte sebe sebi, pa onda i nama.

Go for it. Let`s play!

JA SAM …

selfie3